Af Eskil Sørensen, 27/01/21
Rapporten Danskernes Informationssikkerhed – udgivet af DKCERT, Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner – udkom lige før jul, og den peger på en række udfordringer ved danskernes sikkerhedsmæssige adfærd. Et af dem er kodeord.
I undersøgelsen anfører hele 56 pct., at de i mindre grad eller slet ikke efterlever anbefalingen om kodeord, mens kun 16 pct. svarer, at de i høj/meget høj grad efterlever den.
Kodeord er en grundlæggende præmis i beskyttelse af data og enheder. Et kodeord er nøglen til at få adgang til data, uanset om det er data på en telefon, en profil på et socialt medie eller emailkonto. At et kodeord bør være på mindst 12 tegn, og som ikke bruges flere steder, er et udtryk for, at koden skal være svær at bryde for andre end ejermanden, fx it-kriminelle. Og at ét kompromitteret kodeord ikke skal skaffe adgang til andre logins.
Læs mere om kodeord på https://sikkerdigital.dk/borger/gode-raad/lav-et-staerkt-kodeord/
Universitetsuddannede er bagud
Undersøgelsen peger på, at 37 pct. af dem, der har en universitetsuddannelse eller tilsvarende af minimum fem års varighed oplyser, at de slet ikke efterlever anbefalingen, mens det samme gør sig gældende for 24 pct. af dem med folkeskolen som højest gennemførte uddannelse.
Modsat er det 23 pct. af de folkeskoleuddannede, der oplyser, at de i høj/meget høj grad efterlever anbefalingen om kodeord på over 12 tegn. Her drejer det sig kun om 15 pct. af de universitetsuddannede. Der er altså lidt at gøre for de universitetsuddannede, hvis de skal følge med på sikkerhedsfronten.
Hvad gør du selv?
Vil du inden for den næste uges tid ændre længden på dine kodeord (dem der ikke er knyttet til to-faktorlogin), så de er mindst 12 tegn og ikke genbruges flere steder?