Højtiden er højsæson for svindel på nettet. Pas på drillenisser og falske julemænd, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme fra DR.dk.
Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver jævnligt klummer om it-sikkerhed til DR.dk. Klummerne bringes her, efterhånden som de udkommer.
Tillykke, der ligger et digitalt julekort og venter på dig. Klik bare her!
Nej, vent lige lidt. Måske er julehilsenen ægte– måske er det fup. Der er grund til at være forsigtig. Internettets drillenisser vrimler nemlig frem i denne tid. De bruger glade julehilsner til at narre dig til at klikke på noget, du burde holde dig fra.
For eksempel kan en sjov julehilsen føre til et websted, der indeholder skadelige programmer. Hvis din browser eller et af dens hjælpeprogrammer ikke er opdateret, installerer websiden et farligt program på din pc. Det kan for eksempel være et aflytningsprogram, der opsnuser dit brugernavn og password.
Hvordan afgør du så, om der er noget lusket ved en hilsen? For det første kan du tjekke, om du kender afsenderen. For det andet kan du se på, om hilsenen er på dansk. Hvis en dansk kontakt sender dig en hilsen på engelsk, kan det skyldes, at vedkommendes pc er inficeret med software, der sender mails ud i hans eller hendes navn.
Falske Facebook-venner
Ud over e-mail skal du også være forsigtig med andre kommunikationsformer. Facebook er hurtigt blevet populært blandt svindlere.
Forklaringen er, at du kender alle dem, du kommunikerer med på Facebook. Det giver en naturlig tillid, som er nem at misbruge. En svindler skal blot narre en af dine venner til at installere en applikation, så har han eller hun adgang til at sende beskeder til alle din vens venner.
Napper dit betalingskort
Skadelige programmer er bare én trussel på nettet. En anden er såkaldt phishing-svindel. Her forsøger svindlere at narre oplysninger om dit betalingskort fra dig.
En typisk juleferie-phishingsvindel går ud på, at du modtager en mail om, at der er trukket nogle penge på din PayPal-konto til betaling for en gave. Du kan klikke på et link, hvis du vil annullere overførslen.
Men linket går ikke til betalingstjenesten PayPal. I stedet fører det til en forfalsket udgave af PayPals websted, hvor du bliver bedt om at logge ind. Hvis du gør det, har du dermed givet svindlerne dit brugernavn og password til PayPal.
Fra Gaddafi til dig
Endelig er der de falske julemænd. Det er dem, der tilbyder dig en julegave i form af en bunke guldbarrer, som Gaddafi ikke nåede at få smuglet ud fra Libyen inden sin død. Nu skal du bare hjælpe julemanden lidt, så deler I gevinsten i porten. Det tilbud er naturligvis nøjagtig lige så troværdigt, som det lyder.
Lad nu ikke drillenisserne og de falske julemænd spolere juleglæden! Lidt omtanke, kritisk tænkning og opdaterede sikkerhedsprogrammer skal nok holde din pc fri for uønskede julegæster.
God jul og et godt og sikkert nytår!
Oprindelig offentliggjort på DR.dk den 23. december 2011