Tro ikke på virusadvarsler fra en tilfældig webside, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme fra DR.dk.
Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver jævnligt klummer om it-sikkerhed til DR.dk. Klummerne bringes her, efterhånden som de udkommer.
Hvis din pc er blevet inficeret med skadelige programmer, er der 45 procent sandsynlighed for, at du selv har gjort det.
Ok, jeg sætter sagen på spidsen her. Men statistikker viser, at knap 45 procent af infektioner med skadelig software kun sker, hvis brugeren selv hjælper til.
Med andre ord kan de forhindres, hvis brugeren bare klikker nej tak.
En infektion kan for eksempel ske på denne måde: Du er inde på en webside, da der pludselig dukker en sikkerhedsadvarsel op. Teksten advarer om, at din pc er inficeret med virus, og at du skal scanne den.
Hvis du klikker ja, får du snart efter at vide, at du skal hente og installere et antivirusprogram for at slippe af med adskillige virus på din pc.
Dyrt og virkningsløst
Gør du det, er du på glatis. Snart efter får du at vide, at du skal betale for programmet for at få renset din pc.
Der er tale om et falsk antivirusprogram. Det er reelt virkningsløst mod virus, men det koster penge og kan være svært at slippe af med.
Mit råd er derfor: vær kritisk, når du støder på sikkerhedsadvarsler. Undersøg om advarslen kommer fra et antivirusprogram, du selv har installeret, eller om den bare er en webside.
Hvis du er i tvivl, så kør et sikkerhedstjek med dit antivirusprogram eller et andet program fra en respekteret kilde.
Jeg har en række andre gode råd om, hvordan du beskytter dig mod it-kriminalitet. Dem finder du i DK•CERTs Trendrapport 2011, som netop er udkommet. Du kan hente den på DK•CERTs websted.
Oprindelig offentliggjort på DR.dk den 6. februar 2012