Af Eskil Sørensen, 24/01/22
Kort før jul blev den nye Nationale Cyber- og Informationssikkerhedsstrategi lanceret og med dette også det nye Cybersikkerhedsråd, som har fået fornyet sit mandat til at gælde for 2022 og 2023.
Cybersikkerhedsrådet er et offentligt-privat samarbejde, der rådgiver regeringen om, hvordan den digitale sikkerhed styrkes og sikrer videndeling mellem myndigheder, erhvervsliv og forskningsverdenen. Rådet består således af deltagere fra både den private og offentlige sektor, heriblandt chef for DKCERT, Henrik Larsen, der også deltog som medlem i rådets første periode, 2020-21. Ca. halvdelen af rådets medlemmer er skiftet ud.
Vigtig repræsentation
Dermed er det daglige arbejde med sikkerheden i uddannelses- og forskningssektoren repræsenteret i rådet, der også har den egentlige sikkerhedsforskning med i form af lektor Christian Damsgaard Jensen fra DTU og professor Jens Myrup Pedersen fra Aalborg Universitet.
- Jeg er glad for, at DKCERT er blevet genudpeget til Cybersikkerhedsrådet. Det viser noget om den stigende betydning, som uddannelses- og forskningssektoren har for et samfund som det danske. Både uddannelse og forskning betragtes i den nye Nationale Cyber- og Informationsstrategi som samfundsvigtige funktioner, som i stigende grad er digitaliseret. Derfor skal disse funktioner have en lige så høj opmærksomhed om sin beskyttelse, som trusselsbilledet tilsiger, siger Henrik Larsen.
Cybersikkerhedsrådet mødes jævnligt i løbet af perioden til faste møder og drøfter bl.a. fremdriften i initiativerne fra cyber- og informationssikkerhedsstrategien. I den seneste perioden har rådet også været samlet ifm. udviklingen af SmitteStop-app’en og det digitale coronapas.
I den nye periode vil rådet bl.a. give bidrag til videndeling, rådgivning og vejledning i forhold til trusler, sårbarheder, hændelser og cyberøvelser og strategisk til udvikling af relevante cybersikkerhedskompetencer blandt borgere og medarbejdere, herunder f.eks. inden for uddannelse og forskning.