NIS2-lov forsinkes igen

Uklart hvornår ikrafttrædelsen bliver.

Ikrafttrædelsen af den længe ventede NIS2-lov er forsinket. Det afslørede ministeren for samfundssikkerhed og beredskab den 3. oktober på Dansk Standards DS Cyberdag, hvor han, Torsten Schack Pedersen, var inviteret til at holde åbningstalen.

I denne tale fortalte Torsten Schack Pedersen, med henvisning til fremlæggelsen af lovkataloget for det nye folketingssår, at NIS2-loven fremsættes for folketinget til februar 2025. Og det gør det umuligt at have en ikrafttrædelsesdato den 1. marts, som det ellers hidtil har været planlagt og forudsat i forbindelse med høringen af lovforslaget, der blev gennemført i sommer.

Ministeren nævnte, at der er vedtaget nye regler, som indbefatter, at der skal være en 40 dage frist fra vedtagelse til ikrafttrædelse. Samtidig – som det fremgår af folketingets hjemmeside – skal der gå mindst 30 dage fra førstebehandlingen af et lovforslag til tredjebehandlingen og dermed eventuel vedtagelse.

Det betyder, at hvis lovforslaget førstebehandles tirsdag den 4. februar – der behandles normalt ikke lovforslag om mandagen – kan det tidligst tredjebehandles torsdag den 6. marts. Derefter skal der gå 40 dage for loven træder i kraft. Det vil sige tirsdag den 15. april.

Men – der er en hage mere – hvilket ministeren også orienterede om på Cyberdagen. Der har nemlig været fremført en del kritik af muligheden for, at et for mange afgørende og støttende vejledningsmateriale til loven ikke ville være tilgængeligt i forbindelse med ikrafttrædelsen.

Til det kom ministeren eventuelle kritikere i forkøbet og nævnte, at vejledninger skal være klar til ikrafttrædelse. ”Vi tager os den så det kan håndteres ordentligt."

Der er med andre ord ikke sat en deadline for ikrafttrædelse af NIS2-loven.

Links

file:///C:/Users/ess/Downloads/lovgivning-folketingsaaret-2024-2025.pdf

Keywords: