CFCS: Truslen fra spionage mod dansk forskning stiger

CFCS har udsendt en ny trusselsvurdering vedr. universiteter og forskningsinstitutioner. Truslen hæves til MEGET HØJ.

Truslen mod dansk viden er i stigning. Sådan lyder vurderingen i korte træk fra Center for cybersikkerhed, der fredag i sidste uge sendte en ny trusselsvurdering på gaden. Det er første gang siden 2018, at en trusselsvurdering fra CFCS specifikt behandler dansk forskning og derfor påkalder den sig også ekstra opmærksomhed.   

Normalt arbejder CFCS mest med de kritiske sektorer, energi, transport, finans, tele, sundhed og søfart, men med en stigende værdi i forskningsviden har CFCS set behovet for at adressere truslen fra spionage mod dansk forskning direkte i sin egen publikation.

Tværgående it-netværk er vejen ind

Det fremgår af trusselsvurderingen, som også er udgivet på engelsk, at fremmede stater angriber forskning verden over, og at hackere forsøger at skaffe sig adgang til tværgående it-netværk såsom mailsystemerne. Med dette kan de spionere mod flere områder samtidig. Men, skriver CFCS, der er ikke et entydigt billede, hvad de fremmede stater konkret går efter.

Et område opkalder sig dog opmærksomhed. Den såkaldte dual-use teknologi og forskning i den. Dual-use betegner teknologi og forskning i en type teknologi, der kan bruges både til civile og militære formål.

Ledelser og it-medarbejdere på danske universiteter og forskningsinstitutioner betegnes som målgruppe for trusselsvurderingen, som CFCS opfordrer til ’med fordel’ bliver læst sammen med Politiets Efterretningstjenester og Uddannelses- og Forskningsministeriets publikation ”Tag godt vare på dansk forskning”. En publikation, som på fremragende vis illustrerer, hvad forskere og andre aktører inden og universitetsverdenen skal tage sig i agt for.

Chef for DKCERT Henrik Larsen og leder af trusselsvurderingsenheden hos Center for Cybersikkerhed Thorsten Foldager Johnsen giver i øvrigt et indlæg om trusler mod dansk viden på sikkerhedsmessen InfoSecurity 2021, som finder sted 29.-30. september 2021 i Øksnehallen i København.

Links:

https://cfcs.dk/da/cybertruslen/trusselsvurderinger/forskning-og-universiteter/

https://cert.dk/da/klumme/2021-28-05/Er-dine-forskningsinformationer-i-fare%3F