Europas førende forskningsuniversiteter bør arbejde tættere sammen med kontinentets efterretningstjenester for at hjælpe med at sikre deres forskning mod at blive stjålet af fjendtlige stater.
Sådan lyder en anbefaling fra EU's medlemsstater ifølge en artikel i The Record.
En anbefaling eller henstilling – ”Council Recommondation” - er ifølge EU Monitor ”ikke-bindende retsakter, hvormed Den Europæiske Union har til hensigt at nå visse mål uden at pålægge en obligatorisk juridisk ramme. Anbefalinger kan vedrøre både EU's politikker og individuelle medlemslande.”
Rusland kan have stået bag cyberspionage mod Universitetet i Tromø (UiT – Norges arktiske Universitet). Det skriver Computerworld på baggrund af en artikel på den norske, statslige tv-station NRKs hjemmeside.
Selve hændelsen fandt sted tilbage i 2020, et hackerangreb, der blev betegnet som ’alvorligt og uafklaret’. At sagen kommer frem nu skyldes, at NRK er kommet i besiddelse af oplysninger, der efter NRKs opfattelse viser, at Rusland stod bag angrebet.
Truslen mod dansk viden er i stigning. Sådan lyder vurderingen i korte træk fra Center for cybersikkerhed, der fredag i sidste uge sendte en ny trusselsvurdering på gaden. Det er første gang siden 2018, at en trusselsvurdering fra CFCS specifikt behandler dansk forskning og derfor påkalder den sig også ekstra opmærksomhed.
Et nyt dansk forskningsprojekt, SecDNS, vil anvende maskinlæring til at forhindre, at brugere udleverer oplysninger til kriminelle eller lander på inficerede websider.
Det er forskere fra DTU og Aalborg Universitet, samt den danske informationssikkerhedsvirksomhed CSIS Security Group, som skal forestå arbejdet med at finde automatiserede løsninger, der kan afskære brugerne fra at tilgå falske eller inficerede websider.
Løsningen skal se på DNS-opslag, og via disse opslag vil systemet kontrollere, om links til websider er skadelige og i så fald blokere websiden.