Hjerneflugt gør cyberkriminaliteten mere decentral

Mindre russisksproget aktivitet på Dark Web.

Ruslands invasion af Ukraine har skabt en række ændringer i cyberkriminaliteten fra landet. Det skriver Infosecurity Magazine på baggrund af en rapport fra Intelligencefirmaet Recorded Future.

Rapporten, Russia's War Against Ukraine Disrupts the Cybercriminal Ecosystem, er udarbejdet på baggrund af analyser på Dark Web, hvor Recorded Future har kigget nærmere på det meget forskelligt indhold, der findes i miljøet dér.

En af konklusionerne er, at der er mindre aktivitet på den russisksprogede del af Dark Web. Det kan ses i ’betydelige fald’ i antallet af tråde og indlæg siden september. Det skyldes ifølge Recorded Future dels den ekstra mobilisering til den russiske hær og dels en hjerneflugt til hhv. Georgien, Estland, Finland og Kasakhstan. Det kan have drænet puljen af cyberkriminelle og måske ligefrem skabt mangel på ’arbejdskraft’.

Det fremgår også, at krigen har undermineret solidariteten blandt russisktalende trusselsaktører som følge af uenigheder om støtte til krigen og Putin-styret, og at der sandsynligvis vil komme interne lækager blandt cyberkriminelle, som der blev set eksempler på i 2022 ifm. Conti- og Trickbot-grupperne. Det forudses også, at der vil ske en stigning i læk fra russiske og belarussiske databaser – men data her fra er angiveligt ikke i ’cirkulation’ endnu.

Men, skriver Recorded Future, det har skabt en ny norm for intern ustabilitet og hvis man håber, at økonomien bag den russiske cyberkriminalitet bliver undermindet, så bliver man skuffet; trusselsaktørerne blot vil blive mere geografisk decentraliserede og deres forhold mere diffuse. Endelige advares der også om, at Kreml kan finde på at frikende russiske cyberkriminelle for deres ugerninger.

Links:

https://www.infosecurity-magazine.com/news/russian-it-brain-drain/