NotPetya

Mærsks milliardtab på sikkerhedsbrud får virksomhedsledere til at vågne op - det skal du udnytte, før det er for sent

Henrik Larsen, chef for DKCERT
Henrik Larsen, der er chef for DKCERT, skriver hver måned på Computerworld Online om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Mellem 1,3 og 1,9 milliarder kroner. Så meget kommer en sikkerhedshændelse til at koste Mærsk.

Rederikoncernen blev et af ofrene for ransomware-ormen NotPetya, der ramte en række internationale virksomheder i slutningen af juni.

Dansk

Data krypteret af Notpetya kan ikke gendannes

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky har efter en analyse af Notpetya konkluderet, at det ikke er muligt at dekryptere data, som truslen har krypteret. Det skyldes, at der mangler et installations-ID.

Notpetya, som har bredt sig på nettet siden tirsdag, minder om ransomwareprogrammet Petya. Men der er en forskel: Petya gemmer et installations-ID, som er nødvendigt for at kunne identificere den pc, der er ramt.

"Ofre kan ikke gendanne deres data," konkluderer Kaspersky.

Dansk

Petya-variant går efter computere på lokalnettet

Truslen viser sig i form af en besked til brugeren om, at vedkommendes filer er krypteret. Den ligner den velkendte Petya-ransomware. Nogle sikkerhedsforskere er dog i tvivl, om det er en variant af Petya. Derfor kaldes den også for NotPetya.

Programmet kræver 300 dollars i løsesum, der skal overføres til en Bitcoin-konto. Endvidere skal offeret sende en række tekniske informationer om det inficerede system til bagmændene via en mail-adresse. Den er nu lukket, så det er ikke muligt at sende oplysningerne. Dermed kan ofre ikke modtage en nøgle, der dekrypterer de ramte filer.

Dansk

Ransomware-angreb rammer bredt

Ifølge beskeder på Twitter er Mærsks containerterminal i Rotterdam ramt. Et par spanske virksomheder skal også være ramt. En række it-systemer i Ukraine ser også ud til at være berørt.

Ransomwareprogrammet, der er spredt i dag, ser ud til at være en variant af Petya, der også er kendt som Goldeneye.

Fordi den spredes så hurtigt, antager sikkerhedsfirmaet Bitdefender, at den kan blive spredt i form af en orm. Men det er ikke bekræftet.

Ofre får besked om, at deres data er krypteret. For at få adgang til dem igen, skal de betale en løsesum på 300 dollars.

Dansk
Abonnér på RSS - NotPetya