Telesektorens DCIS skal placeres hos DKCERT

De 11 teleselskaber har valgt DKCERT som medspiller i deres kommende DCIS. Det samarbejde vil være til gavn for både telesektoren, universitetsverdenen og samfundet.
Henrik Larsen, chef for DKCERT
Henrik Larsen, der er chef for DKCERT, skriver hver måned på Computerworld Online om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Den 15. maj 2018 blev National strategi for cyber- og informationssikkerhed en realitet, og derved kom der en samlet plan for Danmarks cyberforsvar. Den skal sørge for, at vores kongerige kan forblive trygt på trods af eksterne trusler mod den digitale infrastruktur.

Strategien indeholder blandt andet krav om sektorstrategier for samfundskritisk infrastruktur inden for sundhed, finans, tele, søfart, transport og energi.

Hver især skal disse områder opbygge Decentrale Cyber- og Informationssikkerhedsenheder (DCIS’er), der skal sikre informationsudveksling mellem sektorerne og Center for Cybersikkerhed samt forestå vedligeholdelsen af risiko- og sårbarhedsvurderinger.

Opgaven gribes an på forskellig vis, men i telesektoren har de 11 udpegede selskaber besluttet, at DKCERT skal bistå i udviklingen og driften af en Tele-DCIS.

Den gode danske forening

Teleselskaberne har, efter det gode danske princip, valgt at oprette en forening, hvor den stiftende generalforsamling blev afholdt den 15. marts. Her besluttede medlemmerne, at den kommende DCIS skal placeres hos DKCERT på DTU Campus i Lyngby.

Den beslutning blev vi selvfølgelig meget glade for og stolte over, samtidig med, at dette faglige samarbejde kan blive til gavn for både telesektoren, samfundet og universitetsverdenen, som jo er vores hjemmebane.

DCIS-enheden bliver en decentral organisation under DKCERT, og ideen er at bruge det faglige miljø, der eksisterer hos os, til at udvikle og sparre med de nye folk, som skal drive telesektorens enhed. Vi har rigtig mange års erfaring med informationssikkerhed på forskningsnettet og ikke mindst et meget solidt netværk af sikkerhedsorganisationer i hele verden, som kan bibringe værdi.

Ligeledes er begrundelsen fra telebranchens valg, at DKCERT er neutral i forhold til politiske - og konkurrencemæssige interesser, hvor specielt det sidste kendetegner denne branche.

Arbejdet med at bygge sikkerhedsenheden er allerede godt i gang, og stillingsopslaget efter en leder af tele-DCIS’en udløbe i dag fredag den 29. marts – så hvis du vil søge, har du travlt. Når fundamentet er på plads, vil der dog være behov for yderligere kræfter til enheden. Indtil da har telebranchen, CFCS og DKCERT et midlertidigt samarbejde om opgaven.  

Sammen er vi stærkest

Som chef for DKCERT glæder jeg mig naturligvis, sammen med mine medarbejdere, til at være med til at løfte denne opgave, som vi er meget ydmyg overfor.

Men set i helikopterperspektivet så mener jeg også, at det er en meget stor ting, at sektorerne går sammen på tværs af selskaber og interesser for at styrke den nationale informationssikkerhed. I et digitalt samfund er det nemlig en forudsætning, at de kritiske tjenester kan levere varen – selv i kriser.

Ved at rykke tæt sammen kan vi langt bedre modstå de trusler, der hele tiden er mod vores nation.

Oprindelig bragt på Computerworld Online den 29. marts 2019.

Keywords: